Bozcaada

Misafirlerimizin bizim için yorumları

Bozcaada

Bozcaada yaşamında kültür, sanat ve festival çok önemlidir. New Balance Bozcaada Yarı Maratonu ve 10K Koşusu Mayısın ikinci haftası Tiyatro Festivali Mayısın Son haftası Uçurtma Şenliği Haziranın ikinci haftasonu

food Ayazma Panayırı(Aya Paraskevi) her yıl 26 Temmuz Kültür Sanat Bağbozumu Festivali Eylülün ilk haftası Uluslararası Yerel Tatlar Festivali Eylülün ikinci haftası Bifed Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali Ekimin son haftası

Bozcaada'ya ulaşım çok kolay ve bir çok ilimizin geçiş güzergahında, Güncel gemi seferleri için tıklayınız.

food Ankara, İzmir, İstanbul gibi büyük şehirlerden ulaşımın çok rahat olduğu Bozcaada, bir çok ilimize uzaklık açısından da önemli avantaja sahip.

Bozcaada'nın daha cok kendine özgü bir iklimi vardır. Aslında Ada Akdeniz iklimi etkisindedir. Yazları sıcak ve kurak , kışları ılık ve yağışlıdır. Çanakkale Boğazı’nın tam çıkışında bulunması nedeniyle,kışın çok fazla esen rüzgar yazın bunaltıcı sıcaklarında serinletici bir hava yaratarak bizi serinletiyor. İç kısımlarda ormanlık alanlar vardır. Adada güneş ve denizin tadını çıkarabileceğiniz gibi mis gibi kokan çam ağaçlarının altında güzel bir piknikte yapabilirsiniz..Bir yandan deniz manzarası bir yandan adanın bitki örtüsünde en önemli alanı oluşturan bağların oluşturduğu yeşil denizinin etkileyeceği güzelliği sizlere unutulmaz ada hatırası bırakacaktır. Adada Akdeniz ikliminin özelliği olan doğal bitki örtüsü makiler ve ufak çalılarda bulunmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre Ada’da 65 familyaya ait 437 tür bitkinin olduğu tespit edilmiştir. Aylara göre ortalama nem oranı % 70 ‘in altına düşmez. Bu nedenle günlük hayatta sıcaklıklarda ani düşüşler yaşanmaz.
Bozcaada, Ege Denizi'nin kuzey-doğusunda, Çanakkale Boğazının 12 deniz mili güneyinde yer almaktadır. Çanakkale Merkez ilçesine 25 deniz mili, Gökçeadaya 17 deniz mili, Limni adasına 26 deniz mili, Midilli adasına 27 deniz mili, Anadoluya ulaşım Çanakkale Ezine ilçesi Geyikli Yükyeri iskelesine 4 deniz mili uzaklıktadır. Bozcaadanın çevresi 38 kilometre olup yüzölçümü 36.67 kilometre kare'dir. Ada çevresinde irili ufaklı 17 küçük adacık dahil edildiğinde toplam yüzölçümü 37.6 kilometre kare'dir. Tavşan adası ve Mavriya adası olarak bilinen adacıklardan en büyüğü 800 dönümdür. Bozcaada yeryüzü şekilleri bakımından alçak olup en yüksek tepesi olan Göztepenin rakımı 192m'dir. Su kaynakları bakımından çok zengin olmayan bozcaada da kışın akan birçok dere yazın kurumaktadır. Çeşitli koy ve burunlar Adaya özgü yer şekilleridir. Bozcaada'da 12 koy ve 12 burun ve kuzey kısmında uzun kumsallar bulunmaktadır. Bozcaada iklimi Akdeniz iklimi etkisi altındadır. Yazlar serin ve kurak, kışlar ılık ve az yağışlı geçer. Sert poyrazın olduğu zamanlarda serin olduğu gibi sıcak lodos rüzgarları da esmektedir. Rüzgar, enerji santraline uygun oluğu için polente fenerinin bulunduğu mevkiiye Rüzgar enerji santrali kurulmuştur. İç kısımlarda ormanlık alan olsa da önemli denilecek büyüklükte üzüm bağları bulunmaktadır. Akdeniz bitki örtüsü maki ve çalılar çokça görülmektedir. Yapılan araştırmalarda 65 familyaya ait 437 tür bitki çeşidi bulunmaktadır.
Ada Kültürünü BAĞCILIK,ŞARAPCILIK VE BALIKCILIK olarak üç bölümde ele alırsak, bu üç faktörün Ada'nın temel taşları olduğunun farkına varabiliiriz. *BAĞCILIK Ege adasına armağanı olan kuzeyden esen rüzgarlar, adayı bağcılık yapmak için ideal bir ortam haline getirdigini görüyoruz. Sanki adanın kendine özgü iklimi ve toprak yapısı yine kendine en uygun bitkiyi seçmiştir.Ada genelde kurak. Ama Dünyaca ünlü üzümler bu nemli rüzgarla beslenip lezzetini buluyor. Bozcaada'da bağcılık, adının tarihi kadar eski. Evliya Çelebi ünlü seyehatnamesinde Bozcaada'dan söz ederken; Dünyanın en güzel çavuş üzümlerinin yetiştiği yer olarak tanımlıyor. *ŞARAPÇILIK Bozcaada’da şarapçılık çok eski zamanlardan beri yapılmaktadır. Bozcaada’da ilk şarap üretimi Rumlar tarafından yapılmıştır. 1925 yılına kadar Türkler üzüm yetiştirmişler ancak şarap üretiminden uzak durmuşlardır. Bu yıldan sonra Türkler şarap işiyle ilgilenmeye başlamışlardır. 1960 – 1980 yılları arasında Bozcaada’da irili ufaklı 13 şarap imalathanesinin bulunduğu görülmektedir. 1980’lerden sonra bir gerileme yaşansa da ,1998 yılı ile şarapçılık tekrar yükselişe geçmiştir. Bu yıl yapılan devlet yardımı ile şarap fabrikaları modernizasyonlarını gerçekleştirerek daha kaliteli şarap üretmeye başlamışlardır. *BALIKÇILIK Ada ekonomisini etkileyen etkenlerden biride Balıkçılıktır. Konumu itibariyle Karadeniz,Ege ve Marmara denizinin balıklarını bulmak mümkündür.Agustos ayında sardalya ve eylül aylarında ise kalamarla başlıyor, Ada da balıkcılık mevsimi. Ada da bulunan diger balık çeşitleri;Sinarit, mercan, karagöz, uskumru, sardalya, çupra, levrek, kupa vb. Gercekten cok balık yakalanıyor ve Ada da 50-60 kadar aile balıkçılıkla geçimini sağlıyor.

Rezervasyon yapmak için....